Sreda, 19. junija 2024, 6.04

Nove in nove težave slovenskega javnega zdravstva, ki jim ob zdajšnji zdravstveni politiki ni videti konca

V UKC Ljubljana v juliju 2018 veliki problemi s pomanjkanjem zdravstvenih kadrov

infuzija.jpg

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC), kliničnem oddelku za intenzivno interno medicino Interne klinike UKC Ljubljana, so zaradi pomanjkanja srednjega zdravstvenega kadra, tj. medicinskih sester, zaprli oddelek za intenzivno interno medicino s petimi posteljami, torej oddelek, ki oskrbuje bolnike s hudimi zdravstvenimi težavami.

Splošno znano dejstvo je, da so plače v javnem zdravstvenem sektorju na zahtevnih delovnih mestih nestimulativne in so med glavnimi razlogi za fluktuacijo strokovno usposobljene delovne sile.

Doc. dr. Vojka Gorjup, dr. med., namestnica predstojnika KO za intenzivno interno medicino Interne klinike UKC Ljubljana, in Suzana Rozman, univ. dipl. ped., glavna medicinska sestra KO za intenzivno interno medicino Interne klinike UKC Ljubljana, opozarjata, da jim kljub večkratnim razpisom za delovna mesta nikakor ne uspeva zaposliti medicinskega osebja.

Problem, ki ga po zdajšnjem sistemu v ljubljanski interni kliniki nikakor ne uspeva rešiti, so odhodi usposobljenih medicinskih sester, ki so posebej strokovno usposobljene za zahtevno in odgovorno delo v intenzivni negi težko obolelih. »Povpraševanje po teh kadrih v Sloveniji in bližnji tujini se vsak dan povečuje. Problem pomanjkanja zdravstvenih kadrov (medicinskih sester) ni le slovenski, ampak globalni problem, zato imajo dobri kadri v tujini odlične ponudbe,« posebej opozarjajo v UKC.