Sreda, 19. junija 2024, 5.01

O zasebnosti in piškotkih

V izjavi o zasebnosti in piškotkih družba Megamoment, d. o. o., izdajateljica e-medija revijaevropa.si, v skladu s predpisi obvešča obiskovalce spletnega mesta o zasebnosti in piškotkih (angl. cookies), tj. piškotkih, ki so nujni za delovanje spletnega mesta, in piškotkih tretjih oseb ter tudi o varovanju osebnih podatkov v internetu in spletu.


O piškotkih in upravljanju z njimi v brskalnikih

Piškotek je kratko besedilo (besedilna datoteka), ki ga obiskano spletno mesto pošlje brskalniku, torej v obiskovalčev oz. uporabnikov računalnik. Spletno mesto lahko na podlagi njega zazna podatke o obisku, na primer, da uporabljate slovenščino in druge nastavitve. Splošno znano je, da so piškotki pomembni za delovanje spletnih mest/strani, lažjo in boljšo ter kakovostnejšo uporabniško oz. obiskovalčevo izkušnjo. Številne spletne strani (oz. njihovi upravljavci) zaznavajo podatke o obiskovalcih ali uporabnikih spletnih storitev z analitičnimi, oglasnimi ter drugimi piškotki, in sicer iz različnih razlogov. Glede varstva osebnih podatkov je torej pomembno obiskovalčevo ali uporabnikovo soglašanje/nesoglašanje oz. privolitev/neprivolitev za naložitev piškotkov, saj lahko ob ponovnem obisku spletnega mesta upravljavec na podlagi nekaterih piškotkov pridobi omenjene podatke. Z obiskom spletnega mesta obiskovalčeva identiteta ostaja anonimna, saj piškotki na tem spletnem mestu ne razkrivajo identitete.


Brskanje brez beleženja zgodovine brskanja

Brskalniki omogočajo tudi brskanje v spletu brez beleženja zgodovine brskanja. Če v brskalniku izberete prej omenjeni način, se bo po zaprtju brskalnika izbrisala celotna zgodovina brskanja in prenosov. V načinu brez beleženja zgodovine brskajte, če ne želite, da se obiski spletnega mesta in prenosi shranjujejo v zgodovini brskanja in prenosov v brskalniku. Vsi piškotki, ustvarjeni v načinu brez beleženja zgodovine, se izbrišejo, ko zaprete vsa okna tega načina.

Več o varnostnih nastavitvah, brisanja zgodovine brskanja ipd. je na voljo v spletu na spletnih straneh, navedenih v nadaljevanju.

Mozilla Firefox

Google Chrome

Microsoft Edge

Opera (v angleščini)

Safari (v angleščini)


O piškotkih v e-mediju revijaevropa.si

Obiskovalca oz. uporabnika je treba v skladu s predpisi takoj po obisku spletnega mesta obvestiti, da ima na voljo možnost soglašanja/nesoglašanja oz. privolitve/neprivolitve za naložitev piškotkov. Pred tem so v brskalnike lahko naloženi samo piškotki, ki po predpisih spadajo med izjeme in pod zakonskimi pogoji analitični piškotki.

Na spletnem mestu revijaevropa.si so rabljeni sistemski (začasni oz. sejni, ki se ne shranijo in se izbrišejo takoj po zaprtju brskalnika) in oglasni piškotki tretjih oseb.

Na spletnem mestu revijaevropa.si so navedeni vsi oglaševalski piškotki in tudi opisi, npr.: ime, trajanje in namen piškotka, in sicer v soglasju v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. S klikom na gumb Soglašam lahko že ob prvem obisku potrdite, da soglašate oz. se strinjate z rabo oglasnih piškotkov, identiteta obiskovalca pa bo v vsakem primeru ostala anonimna. Glede na prej omenjeno velja domneva, da se pri ponovnem obisku e-medija revijaevropa.si obiskovalec strinja z rabo oglasnih piškotkov.

V e-mediju revijaevropa.si ne shranjujemo nikakršnih osebnih ali kakršnih koli občutljivih osebnih podatkov.

Začasni oz. sejni piškotek

Na spletnem mestu je uporabljen t. i. sejni ali začasni piškotek (angl. session cookie), ki po predpisih spada med izjeme, zanj ni potrebna privolitev obiskovalca oz. uporabnika. Dovoljeno je tehnično shranjevanje podatkov ali dostop do njih izključno zaradi prenosa sporočila po elektronskem komunikacijskem omrežju ali če je to nujno za zagotovitev storitve informacijske družbe, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahteva. Zaradi prej omenjenih izjem lahko upravljavec spletnega mesta uporablja sejni piškotek, ne da bi od uporabnika ob obisku spletnih strani pridobil privoljenje oz. soglasje za uporabo. Omenjeni začasni piškotek, ki je v tem trenutku na spletnem mestu, je nujen za delovanje spletnega mesta oz. spletnih strani in podstrani ter preteče takoj ob koncu seje. Začasni piškotek se torej ne shrani in se izbriše takoj po zaprtju brskalnika.

Piškotki tretjih oseb v e-mediju revijaevropa.si in piškotek, katerega trajanje ne poteče (analitični piškotek)

Na spletnem mestu so v rabi piškotki tretjih oseb, ki omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in tudi merjenje obiskanosti v povezavi z oglaševanjem. Tretje osebe, mišljene so pravne osebe (npr. podjetja), samostojni podjetniki itn., ki na tem spletnem mestu objavljajo oglase, za delovanje uporabljajo svoje oglaševalske aplikacije in oglaševalsko tehnologijo. Izdajatelj medija revijaevropa.si nima neposrednega nadzora nad oglaševalskimi aplikacijami in tehnologijo tretjih oseb, tako da ne more neposredno vplivati na njihovo politiko o zasebnosti in vrsti ter rabi piškotkov pri posameznem oglasu oz. oglasih v rotaciji.

Spletno mesto ne uporablja analitike (kot je npr. Google Analytics), ki bi za delovanje potrebovala piškotke.

Vsi trenutni oglaševalci v mediju revijaevropa.si so ob obisku e-medija revijaevropa.si pregledno navedeni v soglasju v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Še več o zasebnosti, piškotkih ...

Še več vsebin o zasebnosti, piškotkih in varstvu osebnih podatkov v internetu in spletu je na voljo tudi na spletnih straneh informacijske pooblaščenke.