Sreda, 19. junija 2024, 6.00

Elegantne in ženstvene kreacije modne hiše Christian Dior

Majska modna revija v Grandes Ecuries de Chantilly

Francoska modna hiša Dior elegantne in ženstvene obleke ustvarja že več desetletij. Njen ustanovitelj Christian Dior (1905–1957), modni ustvarjalec, se je najprej preživljal z risanjem skic za hiše francoske visoke mode. Po ustanovitvi svoje modne hiše decembra 1946 je 12. februarja 1947 na modni reviji predstavil prva ženska oblačila t. i. new looka. Značilnosti njegovih kreacij so med drugim široka krila in preščipnjen pas, poudarjeno oprsje, cvetlični motivi potiskov tkanin ... V vili nad francoskim mestom Granville, v kateri je Dior preživel otroštvo, je bil leta 1988 odprt muzej, v katerem so na ogled njegove in tudi kreacije nekaterih drugih znanih modnih oblikovalcev.

Kolekcija za pomlad in poletje 2019

Manekenke so se na modni reviji 25. maja 2018 v Grandes Ecuries de Chantilly sprehodile v kreacijah iz kolekcije za pomlad in poletje 2019 modne hiše Dior. Na izbranih fotografijah z revije je samo izbor maksioblek in maksikril.

Dior1.jpg

Dolga široka obleka, v spodnjem delu s potiskom z motivi iz narave, je podložena z materialom, ki preprečuje, da bi bilo blago osnove preveč padajoče, in je dopolnjena z barvno usklajenim suknjičem iz debelejšega blaga. Širok črn pas krasijo zakovice. Obleka zaradi širine ne ovira koraka, prav tako so zelo udobni čevlji, ki jih je obula manekenka, a v tem primeru so čevlji sekundarnega pomena.

Dior2.jpg

Dolgo črno obleko krasijo raznovrstni pisani cvetlični vzorci, izvezeni tudi na zanimivih, rahlo zvonasto ukrojenih rokavih iz večinoma prosojnega blaga. Udobni črni škornji na zavezovanje so barvno usklajeni z obleko, prav tako črn klobuk s krajci.

Dior3.jpg

S pridihom preteklosti navdaja v liniji A ukrojeno dolgo krilo iz umazano bele osnove s potiskom v modrih odtenkih, ki ga dopolnjuje visoko zapeta srajčna bluza s podobnim vzorcem, kot je na krilu, le da so odtenki modre temnejši. Širok črn pas poudarja žensko silhueto. Vzorčasto krilo in vzorčasta bluza obenem? Tudi taka je lahko visoka moda.

Dior4.jpg

Globok dekolte zgornjega dela kreacije pokriva do vratu segajoča prosojna tkanina, iz katere so sešiti tudi dolgi ozki rokavi. Spodnji del obleke med drugim krasijo za divjino značilni živalski motivi. Spodnji del krila je zaključen z robom iz črnega prosojnega blaga. Kreacijo lepo dopolnjuje izbrani nakit.

Dior5.jpg

Zapeljive prosojnosti materiala ne uspe premagati niti dežnim kapljam, ki so na Diorjevi modni reviji zmočile manekenko v enobarvni rožnati obleki, niti rahlim naborkom na globokem vratnem izrezu oglate oblike. Izstopa tudi širok črn pas z raznovrstnimi vzorci.  

Dior6.jpg

Na kreaciji, ki razkriva ramena, bogat vzorec tkanine v celoti pokriva črno osnovo zgornjega in spodnjega dela obleke, ki jo zelo poživlja. Vzorec je prekinjen s širokim črnim pasom. Izpod krila kuka volanček iz prosojnega materiala. Zelo razkrit dekolte pokriva verižica, ki se ujema z uhani. Zelo posrečeno.

Dior7.jpg

Črna obleka je po vsej dolžini okrašena z bogatim vzorcem, v katerem izstopata rdeča in vijoličasta. Kratki in široki rokavi so naborki iz prosojnega materiala. Tudi ženstvenost te kreacije je poudarjena z značilnim širokim pasom.

Pod pasom so kreacije pod okriljem modne hiše Dior do tal značilno razširjene, vendar so kljub temu zelo ženstvene, saj žensko silhueto odlično oblikujejo široki in močno zategnjeni pasovi ter oprijeti zgornji deli oblek. Preprosto in barvito.