Nedelja, 14. julija 2024, 15.16

Varne poletne počitnice

Vlomilci niso na počitnicah oz. na dopustu v toplicah, med počitnicami ne puščajte sporočil, da se kopate na Havajih ali zabavate v Portorožu


Kriminalci so vedno na preži, tudi v obdobju epidemije

Na samozaščitno ravnanje ne smemo pozabiti, niti ko smo na dopustu v novem okolju, kjer nas ne poznajo. Med letovanjem v tujini je denar najbolje menjati v menjalnicah oz. bankah, in ne na ulici, kjer so turisti izpostavljeni prevaram ali celo roparjem. Pa tudi drugače, npr. med obiski lokalov, ni priporočljivo razkazovati denarja. Posebno pozornost je treba nameniti tudi prtljagi na letališčih ter avtobusnih in železniških postajah. Vidno označena prtljaga z imenom in s priimkom ter z naslovom lahko nepridipravu izda podatek, kje je prazno stanovanje. Prav tako je treba biti pozoren na predmete, ki jih nosimo s sabo na dopust in so najpogosteje predmet, ki različnim »lopovom« najprej pade v oči: fotoaparate, kamere ..., mobilne telefone, osebni nakit in druge priljubljene predmete. Predvsem je pomembno, da priljubljenih in dragocenih predmetov ne puščamo brez nadzora na mestih, kjer so nepridipravom lahko dostopni.


Interventna telefonska številka policije je 113

Če se zgodi kaka neprijetnost, ki zahteva obravnavo policije, oziroma kadar menite, da gre za kršitev javnega reda in miru ali celo za primer z elementi kaznivega dejanja, policija svetuje, da se nemudoma obrnete na najbližjo policijsko postajo ali pa dogodek prijavite na interventno številko policije 113. Policisti bodo konkretno prijavo preverili in glede na ugotovitve tudi ustrezno ukrepali.

Turizemrevijaevropasi.jpg


Ravnanje v primeru vloma*

  1. Če se zgodi vlom v stanovanje ali poslovne prostore, takoj pokličite že velikokrat omenjeno telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

  2. Ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu.

  3. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte se po prostoru ...).

  4. Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo!

* Vir: Policija


Preprosti protivlomilski ukrepi

Policisti in kriminalisti se med svojim delom srečujejo s številnimi primeri vlomov in tatvin, ki pa jih je pogosto mogoče preprečiti s preprostimi ukrepi. Tako je treba ob odhodu od doma preveriti, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem pri aparatih. Vrednejše predmete, ki jih imate doma, shranite na varno mesto.


Ne puščajte sporočil o kraju in času vašega počitnikovanja

Zelo koristno je, da poprosite znance ali sosede, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje, dnevno praznijo vaš poštni nabiralnik ipd. Poskrbeti je treba, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil v telefonskem odzivniku, da se trenutno kopate na Havajih ali sončite na slovenski obali in da se ponovno vidite šele čez teden dni; ne puščajte ključev v cvetličnem lončku, ki ste ga namestili pred hišo, v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom v bloku ipd.; ne odstranjujte rož z okenskih polic; ne zastirajte oken z zavesami, s polkni ali z roletami ipd., saj to vlomilcem in »lopovom« sporoča, da je stanovanje prazno.

primorska.jpg


Zaklepajte vrata in jih ne odpirajte neznancem

Če med počitniškimi ali prazničnimi dnevi ostanete doma, zaklepajte vrata in jih ne odpirajte neznancem, ki pod različnimi pretvezami, na primer humanitarnimi oziroma dobrodelnimi, trkajo na vaša vrata! Tudi varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti, če ste sami. Pri preverjanju identitete uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodnih vratih.


Tarča vlomilcev in tatov so tudi poslovni prostori organizacij

Zaradi počitnic ali praznikov bo najverjetneje praznih tudi veliko poslovnih prostorov, pisarn podjetij ipd. Lastnikom podjetij policija svetuje, da med odsotnostjo ustrezno zavarujete svojo lastnino in tako poskušate preprečiti morebitni vlom. Že najmanjše samozaščitno ravnanje (močna ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave idr.) lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo.


Tarča številnih kriminalcev so tudi jekleni prijatelji

Naj vaše vozilo na parkiriščih ne postane tarča tatov in vlomilcev! Policija posebej opozarja, da v vozilih na vidnih mestih ne smete puščati torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov. Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna in vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo, če je nameščena v vozilu. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali slabo osvetljenih parkiriščih.


Bodite pozorni na dvigovanje gotovine iz bankomatov

Med dnevi, ko denarne ustanove niso odprte, velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja iz bankomatov. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite težko prisluženih evrskih bankovcev na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, pretemnih samotnih krajev, ki so priljubljene tarče različnih kriminalcev oz. tatov!