Sreda, 19. junija 2024, 5.16

Kako pomagati domačim živalim v vročem poletju?

Treba se je umakniti pred hudo vročino, a tudi štirinožnim prijateljem pomagajmo vsak vroč poletni dan

Vsako leto nas že tradicionalno v poletnih mesecih v Evropi oz. Sloveniji doseže t. i. vročinski val, včasih tudi več večtedenskih valov. Tako se včasih že v maju soočamo z izjemno vročino 35 ali več stopinj Celzija; nanjo se lahko tudi pripravimo in ustrezno ukrepamo. A poleg človeka je zaščita nujna tudi za živali, ki jih je treba ustrezno oskrbeti.

termometervrocina.jpg

Foto: Megamoment

V Sloveniji Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) lastnikom živali pred vročinskimi vali že nekaj let svetuje, kako naj za svoje najboljše štirinožne prijatelje skrbijo v vročih poletnih mesecih. Poudarja, da imajo sesalci in ptice sicer zmožnost uravnavanja telesne temperature, vendar ima ta v določenih razmerah, kot je tudi dolgotrajna poletna vročina, svoje meje.

Zato je pomembno, da lastniki živali v vročem vremenu poskrbijo, da sta jim vedno na voljo sveža (pitna) voda in dostop do senčnih oz. hladnejših mest. Priporočljivo je tudi, da se fizične dejavnosti z živalmi (kot so npr. agiliti, sprehodi), izvajajo v hladnejših delih dneva, tj. zjutraj in zvečer. Nikakor pa živali ne smemo puščati v zaprtih vozilih, npr. zaprtem avtomobilu z zaprtimi stekli, poudarjajo tudi v UVHVVR. Enako velja za kruto puščanje štirinožnih prijateljev na soncu na metrskih verigah ipd.

V okolicah hiš in drugih bivališč je vedno dovolj senčnih mest oz. krajev, kamor lahko lastniki najboljše človekove prijatelje umaknejo pred neposredno sončno pripeko.

pes pod deznikom_vrocina.jpg

Foto: Profimedia

Če živali kljub temu utrpijo vročinski udar, lastnikom svetujejo, naj izvedejo prvo pomoč, primerno za posamezno žival, ki pri vročinskem udaru poteka tako: žival naj premestijo v senčen in zračen prostor, ji privzdignejo glavo in jo ohlajajo z vodo, nato pa naj, če je treba, poiščejo veterinarsko pomoč.