Sreda, 19. junija 2024, 6.39

Bo v Sloveniji oz. EU končno konec prestavljanja ure?

Anketa sodelavcev medija revijaevropa.si: Dvakratno premikanje ure letno je povsem nepotrebno!

Predpisi Evropske unije (EU) o ureditvi poletnega časa določajo, da se ure premaknejo dvakrat letno; taka ureditev velja na ravni EU od leta 1980 oz. 1981, ko je direktiva stopila v veljavo. Njeni zagovorniki imajo več argumentov, tako poudarjajo, da se tako prihrani nekaj energije, poveča varnost v cestnem prometu itd. Kljub domnevnim koristim pa so številni tudi nasprotniki ureditve, saj veliko ljudi poroča o negativnih vplivih premikanja ure na zdravje oz. osebni bioritem, tudi pozitivni učinki na gospodarski sektor so zelo vprašljivi oz. neznatni.

ura_3.jpg

Mnenje sodelavcev v mediju revijaevropa.si (n = 8, 6. 7. 2018): Čas je za spremembo in za ukinitev poletnega časa ali uvedbo poletnega časa čez vse leto!

Evropska komisija (EK) je na poziv Evropskega parlamenta julija začela javno posvetovanje o ureditvi poletnega časa, ki je del ocene direktive EU o poletnem času, s katero želi ugotoviti, ali je zdaj veljavno ureditev treba spremeniti (o argumentih glejte tudi Sporočilo EK o ureditvi poletnega časa).

EK bo preučil dve glavni možnosti: ohranitev ureditve ali prekinitev spreminjanja ure, ki bi pomenila, da se države same odločijo bodisi za stalni poletni čas bodisi za stalni zimski čas. Skupni datum začetka poletnega časa je od samega začetka zadnja nedelja v marcu, datum prenehanja poletnega časa pa je od leta 1996 dalje zadnja nedelja v oktobru.

Državljani EU lahko do 16. avgusta glede te problematike podamo svoje mnenje tako, da na spletni strani ec.europa.eu izpolnimo vprašalnik.