Od 15. novembra do 15. marca na slovenskih cestah obvezna zimska oprema

Prilagoditi je treba hitrost vožnje in upoštevati varnostno razdaljo med vozili

Ponovno smo zakorakali v november, to pa za vse voznike pomeni, da moramo svoja vozila opremiti z zimsko opremo, tako kot to določa zakon o varnosti cestnega prometa, oziroma da je treba vozila opremiti za varno vožnjo, tako kot sicer velja za vse dni v letu.

Uradno zimska vozna sezona traja od 15. novembra do 15. marca, vozniki pa moramo tudi zunaj tega obdobja, glede na zimske razmere, vozila opremiti z zimsko opremo. V zimsko opremo spadajo komplet štirih zimskih pnevmatik z oznako M + S z najmanjšo globino profila tri milimetre ali pa komplet letnih pnevmatik z enako najmanjšo globino profila in verigami za sneg na pogonskih kolesih, če razmere na cesti to zahtevajo (sicer je seveda dovolj, da so verige za sneg v avtomobilu). Pri gumah je treba upoštevati, da je v njih ustrezen tlak, ki ga je treba pogosto tudi preveriti med sezono.

zasnezena-cesta-megamoment.JPG

Prilagajanje hitrosti vožnje v zimskih razmerah in dosledno upoštevanje ustrezne varnostne razdalje med vozili
Policija voznikom pred začetkom zimske vozne sezone tradicionalno sporoča, sicer je to samoumevno samo po sebi, da je treba prilagoditi hitrost vožnje in dosledno upoštevati ustrezno varnostno razdaljo med vozili. Kot je mogoče razbrati iz sporočil o nesrečah, sta prej omenjena dejavnika, poleg alkohola, zelo pogosta razloga za hude prometne nesreče. Splošno znano je tudi, da se ne sme sunkovito speljevati, pospeševati, zavirati ali spreminjati smeri vožnje, da o nenakazanih spremembah smeri ipd. na mokrih in zasneženih drsečih cestah niti ne govorimo. Policisti so pri nadzoru prometa vedno pozorni na to, da je vozilo brez snega, ledu in podobnih zadev, ki zelo slabo vplivajo na vozne lastnosti vozila in voznikove reakcije na cesti.

Simbol gore s snežinko
V Nemčiji so sprejeli predpis, ki zahteva, da imajo nove zimske pnevmatike (predstavljene po 1. januarju 2018) poleg oznake M + S odtisnjen tudi simbol gore s snežinko. Tako označena pnevmatika zagotavlja minimalne zahtevane lastnosti za zimske vozne razmere, medtem ko samo oznaka M + S ne podaja takšnega zagotovila.