Sreda, 19. junija 2024, 7.08

Primož Roglič do zgodovinskega četrtega mesta na 105. dirki po Franciji

Primož Roglič, sicer član nizozemske ekipe LottoNL-Jumbo, je dosegel zgodovinsko uvrstitev slovenskega kolesarja na dirki po Franciji. Le Tour de France je potekal že 105., najboljši kolesarji pa so tako kot v vseh letih v treh tednih tudi letos šli do konca svojih fizičnih in psihičnih moči ter tako navduševali številne navijače po vsem svetu.

PRIMOŽROGLIČ1.jpg

Odlični Roglič oz. Rogla je v Parizu zaostal samo za zmagovalcem Geraintom Thomasom (Sky), Tomom Dumoulinom (Sunweb) in za lanskim zmagovalcem (sicer na dirki po Franciji že trikratnim) Chrisom Froomom. Trenutno najboljši slovenski kolesar je do 20. etape imel vse možnosti, da bi 29. julija v Parizu zasedel celo izjemno tretje mesto na zmagovalnem odru, a se zaradi čudežno regeneriranega Frooma na posamičnem kronometru ni izšlo. Froom je namreč na zadnjih etapah dohajal najboljše samo s pomočjo svojih zvestih ekipnih pomagačev, kazal je znake izjemne utrujenosti, ki pa so na zadnjem kromometru povsem izginili, saj je zahteven kronometer končal tik za svetovnim pravkom Dumoulinom in tako s četrtega napredoval na tretje mesto.

DirkapoFranciji2018.jpg

Na 14. etapi (Saint-Paul-Trois-Chateaux to Mende) je Roglič presenetil z napadom in pustil za sabo vse tri glavne konkurente, Frooma, Dumouilna in Thomasa.

PRIMOZROGLICKRONOMETER.jpg

105. dirka po Franciji je letos navdušila tudi Slovenke in Slovence, najboljši slovenski kolesar, pred leti še smučarski skakalec, je na najznamenitejši kolesarski dirki na svetu osvojil tudi težko gorsko 19. etapo in na koncu odlično skupno četrto mesto ter tako napovedal še lepše čase.