Nedelja, 14. julija 2024, 15.31

Kako se znebiti »najhujših sovražnikov«?

Tudi pajki želijo udobno in na toplem preživeti zimo

V hladnejših mesecih se v lepo ogrevana stanovanja želijo naseliti tudi neželeni gostje. Največkrat opazimo, da so najvztrajnejši med njimi pajki (z znanstvenim imenom Araneae), členonožci različnih velikosti. Viri v internetu pišejo o popisanih več kot 40.000 vrstah, v Sloveniji pa naj bi jih bilo okoli 700 vrst. Vidimo, da so ti gostje pravi plenilci, nekateri hišni pajki čakajo na svoj plen v zasedi, ob svoji mreži, drugi so v zasledovanju plena, ki ga želijo ti pipalkarji seveda pospraviti s svojimi strupniki. Strokovnjaki pravijo, da običajno živijo leto ali dve, za številne ljudi pa ne spadajo ravno med najbolj simpatična bitja na Zemlji, tudi, če se jih ne bojijo.

large_article_Pajek4.jpg

Številni so nasveti za arahnofobike, mnogi so že preučili problem in največkrat predlagajo svoj učinkovit spopad s pajki. Neželene goste s kar štirimi pari nog lahko po njihovi oceni odženemo stran s preprostimi triki. Pajke lahko najdemo povsod, po koteh, stenah, za omarami, v kopalnicah, dnevnih sobah, kuhinjah, spalnicah, na hodnikih, v otroških sobah ..., skrivajo se na številnih mestih, najraje pa se s svojimi osmimi okončinami po stanovanjih gibljejo v temi noči, med gledajem televizije se lahko po svilnati niti nesramno spuščajo s stropov pred vaš pogled, v slogu njihovega najbolj znanega imitatorja spajdermena. Tudi sicer so precej hitri, različnih velikosti, postav in varovalnih barv, in seveda z dobrimi detektorji, senzorji, saj po prihodu v prostor lahko opazimo, kako znajo tudi otrpniti ali hitro poiskati zavetje.

large_article_Pajek 3.jpg

Strah pred pajki, arahnofobija (iz. grških ἀράχνη, aráchnē, »pajek« in φόβος, phóbos, »strah«), je za številne osebe velik problem, za druge pa povsem nerazumljiv strah oz. nepotreben prastrah. Številni so že raziskali to večno aktualno zadevo pajkofobije in zelo pogosto predlagajo redno uporabo eteričnih olj (npr. poprove mete), pet, šest, sedem kapljic na liter vode je kombinacija, ki naj bi po pršenju na kritična vhodna mesta pri vratih in oknih velikim ali majhnim pajkom preprečila udobno naselitev in toplo preživljanje zime. Kot alternativo za borbo proti sicer v naših krajih povsem nenevarnim bitjem različni svetovalci sicer predlagajo tudi eterična olja citrusov (ker jim ne dišijo močne vonjave agrumov) in olje sivke, saj so, tako kot na primer insekti, občutljivi za te vonjave, ki jim gredo »na živce«.